شرایط نگهداری گیاهان آپارتمانی | ۷ نکته مهم و کلیدی


یکی از مواردی که در سبک زندگی این روزهای مردم تاثیر مستقیی گذاشته است؛ پدیده آپارتمان نشینی است. با مهاجرت مردم به آپارتمان‌ها بسیاری از المان‌های زندگی آنان دستخوش تغییر شد. زندگی در آپارتمان‌های کوچک و نزدیک به هم، محدودیت‌های زیادی را در زندگی مردم به وجود آورده است. طبیعتا دیگر خبری از حیاط‌های بزرگ و باغچه‌ها نیست. در نتیجه بسیاری از مردم برای ایجاد فضای سبز در منزل خود، به رشد و پرورش گیاهان آپارتمانی روی آوردند. نکته مهمی که بسیاری از ما در زمان خرید این گیاهان در نظر می‌گیریم شرایط نگهداری گیاهان آپارتمانی است. امروز در ایده‌آل مگ به این شرایط خواهیم پرداخت. اگر به داشتن گیاهانی سبز در آپارتمان خود علاقه دارید؛ حتما تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
گیاه آپارتمانی به گیاهی اطلاق می‌شود که به دلیل نداشتن مقاومت در برابر سرما لازم است در محیط مساعد و سربسته رشد و پرورش یابد. برای رشد این گیاهان باید شرایط لازم فراهم شود. نور، حرارت و رطوبت از جمله مواردی هستند که برای پرورش این گیاهان، باید در نظر گرفته شوند. به عبارتی دیگر زمانی که قصد خرید یک گیاه برای آپارتمان خود را دارید؛ باید با توجه به میزان نور، حرارت و رطوبت منزل خود، گیاهی را انتخاب کنید که توانایی رشد در آپارتمان شما را داشته باشد. این گیاهان با نشان دادن علائمی در ظاهر خود، نیازهایشان را به نور، رطوبت، دما، تشنگی و یا سرد و گرم بودن محیط به ما منتقل می‌کنند.
عوامل مهم در رشد و پرورش گیاهان آپارتمانی عبارتند از: نور، آب، درجه‌ی حرارت، رطوبت، کود، خاک و تهویه مناسب

نور

نور و گیاهان آپارتمانی
نور مورد نیاز گیاهان آپارتمانی از نوع نور غیر مستقیم می‌باشد. توجه داشته باشید که در محیط‌های بدون نور هیچ گیاهی رشد نمی‌کند. دیوارهایی به رنگ روشن سبب رشد بهتر گیاهان می‌شود. دیوارهای سفید نور خورشید را به خوبی منعکس می‌کنند. پس اگر آپارتمان شما کم نور می‌باشد بهتر است دیوارهای آن روشن و در حد توان سفید رنگ باشند ( اگر قصد خرید یک گیاه آپارتمانی را دارید ). برگ‌ها و ساقه‌های گیاهان مستقر در پشت پنجره اغلب یه طرف نور کشیده شده و در نتیجه خم می‌شوند. برای جلوگیری از این اتفاق گاهی اوقات گیاه را به یک طرف دیگر بچرخانید
تذکر : گیاهان گلدار را هنگامی که گل‌ها روییده‌اند حرکت ندهید.
در محیط‌هایی که نور طبیعی به اندازه کافی موجود نمی‌باشد؛ باید از نور مصنوعی برای رشد گیاه استفاده کرد. بهترین روش برای تولید نور مصنوعی، استفاده از چند لامپ مهتابی سفید است. این لامپ‌ها باید حداقل ۱۴ ساعت در روز روشن باشند و گیاه در فاصله ۲۴ سانتی‌متری زیر لامپ قرار داده شود. البته این لامپ‌ها برای مواردی استفاده می‌شوند که محیط دارای نور طبیعی بسیار کمی باشد و دیوارها نیز نتوانند نور را منعکس کنند.
نور مصنوعی و رشد گیاهان آپارتمانی
در گیاهانی که دارای برگ‌های سبز می‌باشند؛ زمانی که نور کافی در اختیار گیاه قرار نگیرد برگ‌های جدید از برگ‌های اولیه کوچک‌تر می‌شوند. همچنین فاصله برگ‌ها بیشتر شده و ساقه نیز لاغرتر می‌شود. در گیاهانی که برگ‌های آن‌ها رنگی می‌باشد؛ برگ‌ها در اثر کمبود نور پریده رنگ می‌شوند و به سمت سبزی متمایل می‌شوند. از طرفی در صورت مشاهده پژمرده شدن برگ‌های گیاه در ساعات گرم روز، مطمئن باشید که گیاه از نور زیاد رنج می‌برد. در نتیجه بلافاصله آن را از پنجره فاصله دهید. نور مستقیم آفتاب برای گیاهان آپارتمانی و به خصوص برگ‌های تازه جوانه زده مضر است و نباید آن‌ها را در معرض نور مستقیم قرار داد. اگر قصد دارید گیاه خود را در کنار پنجره قرار دهید بهتر است نور از یک پرده توری یا کرکره‌ای عبور کند و بعد از آن به گیاه بتابد.
اگر  می‌خواهید چند گیاه مختلف را در کنار پنجره استقرار دهید به این نکته توجه کنید که گیاهان کوچک‌تر نزدیک به پنجره و گیاهان بزرگ‌تر به ترتیب در پشت آن‌ها قرار بگیرند تا نور کافی به تمام گیاهان برسد.

گیاهان مقاوم در نور نسبتا کم

سانسیوریای سبز
گیاه سانسیوریای سبز
تعدادی از گیاهانی که می‌توانند در نور کم به خوبی رشد کنند در زیر قرار داده شده‌اند. بهتر است از میزان نور آپارتمان خود اطلاعات دقیقی را به دست بیاورید و بعد از آن اقدام به خرید گیاه آپارتمانی نمایید:
  • سانسیوریای سبز
  • برگ عبایی
  • پتوس سبز و پتوس قلبی
  • لاکی بامبو
  • آگلونما

آبیاری

آبیاری گیاهان آپارتمانی
در مورد آبیاری گیاهان مهم‌ترین نکته، تنظیم فواصل آب‌رسانی به گیاه در فصول مختلف است. طبق آمار به دست آمده ” اکثر گیاهان آپارتمانی در اثر افراط در آب‌دهی و عدم اطلاع دقیق از نحوه آبیاری آنان از بین می‌روند”. میزان آب در هر آبیاری باید به قدری باشد که آب اضافی از گلدان خارج شود. به این ترتیب مطمئن می‌شویم که آب به تمام قسمت‌های گلدان و به خصوص ریشه‌ها می‌رسد. آب جمع شده در زیر گلدانی را حتما خالی کنید؛ زیرا آب جمع شده توسط سوراخ‌های گلدان جذب می‌شود و باعث می‌شود تا خاک همواره خیس باقی بماند. خیس بودن دائمی خاک باعث عدم تنفس ریشه‌ها و در نهایت مرگ گیاه می‌گردد.

زمان آب دادن گیاهان

مناسب‌ترین زمان آب دادن به گیاه در ساعات گرم روز می‌باشد. زمانی اقدام به آب دهی کنید که خاک گلدان رو به خشکی رفته ولی هنوز کاملا خشک نشده است. برای اینکه تشخیص دهید که خاک در حال خشک شدن است یا خیر به دو نکته دقت کنید: اول اینکه سطح بالایی خاک گلدان خشک شده باشد. مورد دوم هم زمانی است که با نوک انگشت به گلدان ضربه میزنید؛ اگر احساس کردید گلدان حالت پوک شدن به خود گرفته است بدانید که خاک آن خشک شده است. دقت کنید در ۸۵ درصد موارد، خاک گلدان برای یک گیاه آپارتمانی باید همیشه مرطوب باشد.

عوامل موثر در آبیاری گیاه

چنانچه به هر دلیلی درجه حرارت و شدت نور در آپارتمان افزایش یابد، نیاز گیاه به آب نیز بیشتر می‌شود. همچنین گیاهانی که در گلدان‌های کوچک هستند نسبت به گیاهانی که گلدان آن‌ها بزرگ است به آب بیشتری نیاز دارند. گیاهانی که خاک آن‌ها برای مدتی عوض نشده است از گیاهانی که به تازگی خاکشان عوض شده؛ به آب بیشتری نیاز دارند. در فصل‌های پاییز و به خصوص زمستان، به دلیل کاهش دمای محیط و کند شدن یا متوقف شدن رشد گیاه باید میزان آب رسانی به گیاه را کاهش داده و فاصله بین آبیاری‌ها را افزایش دهیم.
نکته : در گیاهانی با برگ‌های پهن‌تر، باید دفعات آبیاری را افزایش دهیم
در زمان آبیاری دقت کنید که آب سرد نباشد و درجه حرارت آن با دمای اتاق یکسان شده باشد. همچنین آب به هیچ عنوان نباید حاوی کلر باشد. در زمان آبیاری به سرعت خروج آب از سوراخ‌های گلدان نیز دقت کنید. اگر آب با سرعت بالایی از گلدان خارج شود به این معنی است که خاک گلدان جمع شده است و باید تعویض گردد. تعداد دفاعت آبیاری یک گیاه را به هیچ عنوان نمی‌توان به طور دقیقی مشخص کرد. اما برای احتیاط بیشتر هنگام خرید گیاه از فروشنده سوال کنید که این گیاه به چند نوبت آبیاری در هفته نیازمند است.

درجه حرارت و رطوبت

رطوبت در گیاهان آپارتمانی
کمبود رطوبت محیط زیست گیاه موجب سوختگی نوک و حاشیه برگ‌ها و ایجاد لکه‌های قهوه‌ای رنگ در نقاط مختلف برگ‌ها می‌شود. همچنین اگر می‌خواهید گیاهتان از طراوت و شادابی خاصی برخوردار باشد؛ درجه حرارات محیط آنان نباید از ۲۰ درجه سانتی‌گراد کمتر باشد. برخی از گیاهان دمای کمتر از این را نیز تحمل خواهند کرد ولی افسرده و کسل می‌شوند همچنین تغییر ناگهانی دمای محیط ریست گیاه موجب ریزش برگ‌های آن می‌شود.

راه‌های افزایش رطوبت هوای اطراف گیاهان آپارتمانی

بهترین راه برای افزایش رطوبت هوای اطراف گیاه انتخاب یک زیر گلدانی مناسب است. بدین صورت که زیر گلدانی را اندکی بزرگتر از قطر دهانه گلدان انتخاب کنید و حدود ۱۰ سانتی‌متر به آن عمق دهید. در ادامه کف آن را شن درشت پر کرده و بر روی شن‌ها آب بریزید. دقت کنید به اندازه‌ای بر روی شن‌ها آب بریزید که با کف گلدان تماس نداشته باشد. حال گلدان را روی شن‌ها قزاز دهید. تبخیر مداوم آب درون شن‌ها باعث افزایش رطوبت هوای اطراف گیاه می‌شود.  یک راه دیگر برای افزایش رطوبت در فصل تابستان، پاشیدن آب ولرم به وسیله‌ی آب فشان بر روی گیاه می‌باشد. همچنین می‌توانید گلدان‌ها رو دور هم جمع کنید. برگ‌ها به صورت مداوم بخار آب را پس می‌دهند که تراکم این بخارها باعث افزایش رطوبت می‌گردد.

کود

کوددهی به گیاهان آپارتمانی
کود مناسب یکی از شرایط نگهداری گیاهان آپارتمانی محسوب می‌شود. به طور معمول، دادن کود شیمیایی استاندارد و شناخته شده تا ۴ ماه بعد از خرید گیاه ضروری می‎باشد. در زمان استراحت گیاه که رشد در آن صورت نمی‌گیرد و گیاه، برگ و گل نمی‌رویاند به آن کود ندهید. این کار باعث ایجاد فشار بر روی گیاه و ضعیف شدن آن می‌شود. برای کوددهی باید از کود‌های محلول که تمام عناصر مورد نیاز برای رشد گیاه را شامل می‌شوند استفاده کرد. عناصر اضلی برای رشد گیاه عبارتند از: ازت، فسفر و پتاس. همچنین عناصر فرعی نیز شامل مواردی مانند: روی، آهن، مولیبدن، مس، بر و … می‌باشند. این کودها باید هر ماه یک‌بار یا از طریق خاک و یا روی برگ‌ها اسپری شوند.
اگر مقداری کمتر از مقداری توصیه شده بر روی جعبه‌ی کود به گیاه تزریق کنید مشکلی پیش نمی‌آید. ولی تزریق بیش از مقدار توصیه شده باعث مرگ گیاه می‌شود. از دادن کودهای ناشناخته و بدون مجوز و همچنین کودهای حیوانی به گیاه، جدا خودداری نمایید.

خاک گلدان

خاک گلدان مناسب
خاک گلدان مناسب یکی از مهم‌ترین شرایط نگهداری گیاهان آپارتمانی محسوب می‌شود. بهترین ترکیب برای خاک گلدان در گیاهان آپارتمانی، شامل یک قسمت ماسه و دو قسمت خاک برگ یا همان پیت موس می‌باشد. برای قلمه زدن و یا تکثیر گیاه از دو قسمت ماسه و یک قسمت خاک استفاده می‌شود. چنانچه از خاک‌های بسته‌بندی شده استفاده می‌کنید؛ لطفا مقداری پودر قارچ‌کش به آن اضافه کنید. هنگامی که قصد تعویض خاک گلدارن را دارید؛ نباید خاک را زیاد در درون گلدان فشار داد. فشردگی زیاد خاک باعث می‌شود که راه ورود هوا و تنفس ریشه بسته شود.

تهویه مناسب

در زمان‌هایی که دمای هوای بیرون بیشتر از ۱۸ درجه سانتی‌گراد باشد؛ تعویض هوای اتاق با بازگذاشتن پنجره‌ها ضروری است. اکسیژن تازه سبب تقویت ساقه گیاه شده و از بیمار شدن آن جلوگیری می‌کند. همچننی باز کردن پنجره‌ها باعث می‌شود که گازهای آلوده که برای سلامت گیاه مضر هستند از اتاق خارج شوند. در نظر داشته باشید گیاه نباید در معرض مستقیم وزش باد و همچنین باد کولر قرار بگیرد. در زمانی که دمای هوای بیرون از ۱۸ درجه سانتی‌گراد کمتر است از باز کردن پنجره کنار گیاه خودداری کنید. برای تعویض هوا در این موارد، سعی کنید پنجره‌های دورتر از گیاه را باز کنید.
اگر در یک شهر صنعتی و یا در نزدیکی یک کارخانه زندگی می‌کنید؛ هنگامی که پنجره‌ها را باز می‌کنید به طور همزمان یک پنکه را نیز روشن بگذارید. این کار باعث می‌شوند ذرات آلاینده‌ای که در هوای بیرون قرار دارند پراکنده شده و بر روی برگ‌های گیاه ننشینند.
تذکر: به هیچ عنوان از مواردی مانند روغن زیتون، شیر و سایر مواد براق کننده برای جلا دادن به برگ‌های گیاهان آپارتمانی استفاده نکنید.

کلام آخر

در این مقاله سعی ما بر این بود که بتوانیم یک راهنمای کلی برای شرایط نگهداری گیاهان آپارتمانی ارائه دهیم. با رعایت موارد ذکر شده می‌توانید از داشتن گیاهانی سرسبز و شاداب در منزل خود، اذت ببرید. شما تجربه نگهداری از گیاهان آپارتمانی در منزل خود را داشته‌اید؟ ما در ایده‎آل مگ مستاق شنیدن تجربه‌های شما در زمینه رشد و پرورش این گیاهان هستیم. لطفا در قسمت نظرات برای ما بنویسید که چه عواملی در پرورش بهتر گیاهان منزل شما موثر بوده‎اند ؟

نظرات

پست‌های معروف از این وبلاگ

رژ لب حرارتی چیست؟

آموزش راه اندازی اسکایپ در کامپیوتر